Moravské Toskánsko

Tipy pro fotografy

Moravské Toskánsko
Vytvořeno:

Než se vydáte na cestu

Jakou cyklistickou výbavu? 
Ideální je trekingové nebo krosové kolo, trasa je bez problémů sjízdná i na horském kole a s trochou opatrnosti i na kole silničním. Doporučujeme běžnou výbavu, včetně přilby. Vhodné oblečení, případně návleky, vestu z materiálu odolného vůči větru nebo lehkou bundu, kterou můžete dát do brašny, batůžku nebo kapsy dresu.

Jakou foto výbavu s sebou? 
Budete fotit detaily zachycené v krajině. Proto doporučujeme fotoaparát s větším přiblížením - zoomem. Buďto tzv. ultrazoom nebo v případě zrcadlovky střední teleobjektiv. U zrcadlovek s menším čipem bude dostačovat oblíbený rozsah 70-200 mm, u full frame zrcadlovek přijde vhod delší ohnisko 100-400 mm. Hodit se bude také stativ, případně monopod. Udržení fotoapará- tu na delším ohnisku tak, aby fotka nebyla rozmazaná, může být někdy problém, zvlášť když je méně světla. Mnohé fotoaparáty, případně samotné objektivy mají stabilizaci obrazu. Ta je sice výborným pomocníkem při udržení delších ohnisek a delších časů expozice, ale není všespásná.

Kdy ideálně vyrazit, pokud chcete fotit? 
Optimální čas na focení je ráno po východu slunce a také pak pozdě odpoledne nebo navečer před západem slunce. Nejhezčího světla totiž dosáhnete, když je slunce nízko nad obzorem. Ve vlnách se vytváří stíny, jenž vymodelují krajinu krásně plastickou. Také barvy jsou teplejší a příjemnější, než když fotíte v poledne. Časově se dá fotit přibližně do hodiny a půl po východu slunce a začít je vhodné hodinu a půl před západem. Při focení přes den je slunce vysoko, chybí stíny a fotky působí ploše. Snad jedině po přechodu studené fronty je možné fotit i v průběhu dne, kdy jsou zajímavé mraky, stíny, čistý vzduch a kontrasty v polích. Při focení v jarním období bývají přidanou hodnotou rozkvetlé keře a stromy v polích. Koncem léta a na podzim zase ranní mlhy, které často leží v údolích, později na podzim také barevnost stromů, keřů a polí.

Možnosti občerstvení na trase? 
Na trase nebo kousek od ní je možnost zastávky a občerstvení ve Svatobořicích-Mistříně, ve vinařství a penzionu Dufek, kam se dá odbočit z cyklostezky Mutěnka. Alternativou v téže obci je restaurace v kulturním domě. Na výjezdu ze Strážovic po silnici I/54 se nachází restaurace Klub Farmářka. Z parkoviště naproti restaurace je navíc krásné výhledové místo.

Tipy na zajímavé fotogenické lokality naleznete v přiložené letáku „Okruh pro cyklisty“. 

Okruh Moravským Toskánskem v interaktivní mapě.